E1 ve T1
E1 ve T1, başlangıçta zaman bölmeli çoğullamayı kullanarak sesli görüşmeleri aynı anda taşımak için farklı kıtalarda geliştirilen dijital telekomünikasyon taşıyıcı standartlarıdır. Her iki standart da tam çift yönlü iletişimi sağlamak için gönderme ve alma yollarını ayrı ayrı kullanır. E1, 1988'den önce CEPT30 + 2 (Avrupa Posta ve Telekomünikasyon İdareleri Konferansı) olarak adlandırılan Avrupa hiyerarşisi iken, T1 Kuzey Amerika standardı olarak kullanılmaktadır. E1 ve T1 taşıyıcılarının yapısı ve çerçeveleri önemli farklılıklara sahiptir.
E1 nedir?
E1, eşzamanlı sesli çağrıları taşımak için kullanılabilen 32 kanaldan oluşur ve her kanal bir Zaman Yuvası (TS) olarak adlandırılır. ITU-T tavsiyelerine göre, 2 zaman aralığı sinyalizasyon ve senkronizasyon için ayrılmıştır. Bu nedenle, E1 aynı anda 30 sesli çağrı veya veri iletişimi taşıyabilir. E1'in her Zaman Yuvası 64 Kbps bant genişliğine sahiptir, bu da bir E1 taşıyıcısı için toplam 2048 Kbps hıza yol açar. Zaman bölmeli çoğullama, kanalları birbirinden ayırmak için kullanılır. Genel olarak E1 zaman dilimleri, saniyede 8000 örnekleme örnekleme frekansına sahip olan Darbe Kodu Modüle (PCM) ses sinyallerini göndermek için tasarlanmıştır. Bu nedenle, her E1 çerçevesi her kanaldan 1 numune göndermek üzere tasarlanmıştır ve E1 çerçevesinin boyutu 125 µs (1s / 8000) ile sınırlıdır. Bu nedenle, bu 125µs çerçeve aralığında, her örnekte 8 bit olan 32 numune gönderilmelidir. Bu nedenle, tek bir karede aktarılması gereken toplam bit sayısı 256 bittir. E1 standardına göre dengeli fiziksel dağıtım ve dengesiz fiziksel dağıtım olarak adlandırılan iki tür fiziksel dağıtım yöntemi mevcuttur. Dengeli fiziksel dağıtım, gönderme ve alma yolları için iki çift olarak gruplandırılmış 4 bakır kablo kullanan en popüler yöntemdir.
T1 nedir?
T1, her biri 64Kbps bant genişliğine sahip 24 kanaldan oluşan Kuzey Amerika dijital iletişim taşıyıcı standardıdır. Başlangıçta her 64Kbps kanalı, darbe kodu modülasyonlu ses sinyallerini aktarmak için tasarlanmıştır. Kuzey Amerika standardına göre µ-Law ile PCM, T1 taşıyıcı ile kullanılır. T1 zaman diliminin süresi, PCM'nin örnekleme frekansına göre belirlenir, çünkü bir saniye içinde T1 çerçevesinin her kanalı 8000 numune aktarmalıdır. Başka bir deyişle, 125µS içinde 1 numune (1s / 8000 numune). ANSI spesifikasyonuna göre, her bir T1, 125µS zaman çerçevesine çoğullayan 24 kanaldan oluşur. Bu kanalların dışında, T1 çerçevesi, sinyalleme için de çerçevenin sonunu gösteren bir Çerçeveleme bitinden oluşur. Toplamda, T1 çerçevesi 125 uS içinde aktarılması gereken 193 bitten (24 numune x 8 bit + 1 çerçeve biti) oluşur. Bu nedenle, T1 taşıyıcının veri hızı 1.544 Mbps'dir (193 bit / 125µS). T1 kanallarının fiziksel iletimi, iki çift halinde gruplandırılmış 4 bakır tel kullanılarak yapılır.
E1 ve T1 arasındaki fark nedir? E1 ve T1 dijital telekomünikasyon taşıyıcı standartlarıdır; diğer bir deyişle, zaman iletmek ve almak için tek bir taşıyıcıya çoğullayan çok kanallı telekomünikasyon sistemleri. Her iki standart da tam çift yönlü iletişimi sağlamak için iletim ve alma yolları için iki çift kablo kullanır. Başlangıçta, her iki yöntem de aynı anda bakır teller üzerinden ses kanalları göndermek için geliştirilmiştir, bu da daha az iletim maliyetine yol açar. - ITU-T'nin tavsiyelerine göre E1 veri hızı 2048kbps, ANSI önerilerine göre T1 veri hızı 1.544Mbps'dir.. - E1 32 eşzamanlı kanaldan oluşur, T1 her kanalda 64kbps veri hızına sahip 24 eşzamanlı kanaldan oluşur. - Her iki sistem de başlangıçta PCM sesini iletmek üzere tasarlandığından, her iki taşıyıcının kare hızı, PCM'nin 8kHz örnekleme hızını desteklemek için saniyede 8000 kare olarak tasarlanmıştır.. - Hem E1 hem de T1 aynı 125µS çerçeve aralığına sahip olsa da, E1 256 bit iletirken, T1 aynı süre içinde 193 bit iletir. - Genel olarak E1, A-law adlı Avrupa PCM standardını kullanırken, T1 ses kanalı modülasyon yöntemi olarak µ-Law olarak bilinen Kuzey Amerika PCM standardını kullanır. - Hem E1 hem de T1 taşıyıcı yöntemleri başlangıçta zamanla çoğullamalı bakır teller üzerinden darbe kodu modülasyonlu ses sinyallerini iletmek ve almak için geliştirilmiştir.. - E1 ve T1'in temel farkı, verilen fiziksel ortam üzerinden aynı anda iletilebilen kanal sayısıdır..
|